Χειρουργική Αφαίρεση Καταρράκτη

Ο μόνος αποδεκτός τρόπος αντιμετώπισης του καταρράκτη σήμερα είναι μία σχετικά απλή επέμβαση αφαίρεσης του φυσικού φακού του οφθαλμού και αντικατάστασής του με τεχνητό φακό.
Στις περισότερες περιπτώσεις, γίνεται με μηχάνημα φακοθρυψίας που χρησιμοποιεί υπέρηχο. Εξαιρετικά σπάνια πλέον, μπορεί να χρειαστεί να γίνει αφαίρεση του φακού με την παλαιότερη μέθοδο, στην οποία χρησιμοποιούνται ράμματα.
Ειδική διατροφή ή φάρμακα δεν έχουν αποδειχθεί να μειώνουν την εξέλιξη του καταρράκτη.

Τί περιλαμβάνει η επέμβαση;

Πριν την επέμβαση θα γίνουν κάποιες μετρήσεις ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος σε δύναμη φακός που θα αντικαταστήσει τον φυσικό φακό του ματιού σας.

Cataract

Θα γίνει μυδρίαση με σταγόνες και θα σας δοθεί ένα ήπιο ηρεμιστικό, εάν το επιθυμείτε.
Συνήθως, η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, δηλαδή με δυνατές αναισθητικές σταγόνες. Θα είστε σε πλήρη εγρήγορση αλλά δεν θα αισθάνεστε καμία απολύτως ενόχληση, ούτε θα βλέπετε τίποτα.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, θα σας μιλάει και θα σας ενημερώνει η χειρουργός.
Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί γενική αναισθησία.
Η επέμβαση γίνεται με τη βοήθεια μικροσκοπίου και μέσω μίας μικρής τομής. Διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά.
Συνήθως, κλείνουμε το μάτι με ειδική γάζα ή πλαστική καλύπτρα μετά την επέμβαση για να το προστατέψουμε από τυχόν «τρίψιμο», ξένο σώμα ή ατύχημα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας, λίγη ώρα μετά την επέμβαση.

Πόσο δύσκολη είναι η επέμβαση; Υπάρχουν επιπλοκές;
Κάθε ασθενής και κάθε οφθαλμός αποτελούν διαφορετική περίπτωση. Ωστόσο, η αφαίρεση του καταρράκτη θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες και ασφαλείς επεμβάσεις στην ιατρική πράξη, σήμερα.
Τις πιθανές επιπλοκές –που γενικά δεν είναι συχνές- θα πρέπει να τις συζητήσετε με την κα Νισκοπούλου.

Μπορώ να απαλλαγώ από τα γυαλιά ταυτόχρονα με την επέμβαση καταρράκτη;
Με την επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε και την κοντινή όραση -πρεσβυωπία- σε πολλές περιπτώσεις. Η πιο σύγχρονη μέθοδος είναι η χρήση τριπλοεστιακών φακών επαφής, οι οποίοι διορθώνουν άριστα την όραση στις ενδιάμεσες αποστάσεις καθώς και την κοντινή όραση.
Ένας συχνά χρησιμοποιούμενος τρόπος είναι το monovision δηλαδή η ρύθμιση της δύναμης των ενδοφθάλμιων φακών ώστε ο ένας οφθαλμός να μπορεί να βλέπει χωρίς γυαλιά μακριά και ο άλλος να μπορεί να εστιάζει κοντά.
Για την επιλογή της μεθόδου που έχει σαν στόχο την απαλλαγή από τα γυαλιά με το χειρουργείο του καταρράκτη, πρέπει να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση και συγκεκριμένες εξετάσεις ώστε να αποφασιστεί ποιά μέθοδος είναι η καταλληλότερη.

Μετά την επέμβαση
Η όραση βελτιώνεται τις περισσότερες φορές από τις επόμενες ημέρες αλλά μπορεί να χρειαστεί έως και ένας μήνας για το τελικό αποτέλεσμα.
Θα εξεταστείτε από την γιατρό σας τουλάχιστον 2-3 φορές στον επόμενο μήνα μετά την επέμβαση.
Μετά την πάροδο ενός μηνός από το χειρουργείο, θα χρειαστεί να γίνει έλεγχος για γυαλιά από την γιατρό σας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων χρειάζονται γυαλιά μετά την επέμβαση τόσο για τη μακρινή όσο και για την κοντινή όραση. Η βέλτιστη όραση μετά την επέμβαση επιτυγχάνεται με τη χρήση των σωστών γυαλιών.