Βλεφαρίτιδα

Τί είναι η Βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα είναι μία κοινή φλεγμονή των βλεφάρων, η οποία μερικές φορές σχετίζεται με βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, συμπτώματα ξηροφθαλμίας ή συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ροδόχρους ακμή.
Η βλεφαρίτιδα έχει δύο βασικές μορφές:

 • Πρόσθια βλεφαρίτιδα, η οποία αφορά το εξωτερικό μέρος του χείλους των βλεφάρων, στην πρόσφυση των βλεφαρίδων.
 • Οπίσθια βλεφαρίτιδα, η οποία συνδέεται με δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών αδένων, οι οποίοι εκκρίνουν ‘λίπος’ για τη διευκόλυνση της ενυδάτωσης της επιφάνειας του οφθαλμού.

Είναι σύνηθες, να υπάρχουν και οι δύο μορφές, σε διαφορετικό βαθμό.

 • Οπίσθια βλεφαρίτιδα
  Η οπίσθια βλεφαρίτιδα αφορά τη δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών αδένων, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα βλέφαρα. Οι πόροι τους εκκρίνουν στο εσωτερικό του χείλους των βλεφάρων. Το λιπαρό στοιχείο που εκκρίνεται εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων.
  Ονομάζεται επίσης, δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων (Meibomian Gland Dysfunction). Η οπίσθια βλεφαρίτιδα μείωνει την ποσότητα εκκρίσεων των αδένων ή οδηγεί στην παραγωγή παθολογικών εκκρίσεων.
  Κάποιες φορές περιγράφεται ως σύνδρομο ξηροφθαλμίας, οφειλούμενο σε δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων.
 • Βλεφαρίτιδα οφειλούμενη σε ροδόχρου ακμή
  Η ροδόχρους ακμή είναι μία κοινή φλεγμονή του δέρματος, χαρακτηρίζεται δε, από ανωμαλίες της υφής του δέρματος σαν ‘σπυράκια’ και μία ερυθρότητα του προσώπου, κυρίως στα μάγουλα, μύτη, μέτωπο και σαγόνι. Η βλεφαρίτιδα που προκαλεί, σχετίζεται με τη δυσλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος. Τα αίτια της ροδόχρους ακμής δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως.
  Υπάρχουν ωστόσο, συνδέσεις με γενετική προδιάθεση και καποιους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
 • Κριθαράκι
  Το ‘κριθαράκι’ ή κριθή παρουσιάζεται συνήθως με ενόχληση έως ήπιο πόνο, πρήξιμο τοπικά και ερυθρότητα. Πρόκειται για μολυσμένο μεϊβομιανό αδένα του βλεφάρου.
 • Χαλάζιο
  Το χαλάζιο είναι ένας μη μολυσματικός, συνήθως ανώδυνος όζος, που προκύπτει μετά από φλεγμονή ενός αδένα με συνοδό απόφραξη του πόρου του.
 • Αντιμετώπιση
  Η βλεφαρίτιδα δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, καθώς συνήθως αποτελεί μία χρόνια κατάσταση που δεν υποχωρεί ποτέ τελείως.
  Προτείνουμε τα παρακάτω 3 βήματα που περιλαμβάνουν καλή υγιεινή και μαλάξεις:
  Διατροφή
  Θερμότητα - Massage
  Καθαριότητα

  • Διατροφή
   Η λήψη Ω-3 και λινελαίου -λάδι λιναρόσπορου- (Flaxseed oil) βοηθούν πολύ στο να βελτιώσουν τη λειτουργία των Μεϊβομιανών αδένων και την ποιότητα των εκκρίσεών τους.
   Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι τα Ω-3 λιπαρά βοηθούν να μειωθούν τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας και της ξηροφθαλμίας. Σε μία μελέτη, με 32.000 γυναίκες ηλικίας από 30-60 ετών, όσες λάμβαναν Ω-3 λιπαρά, είχαν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν βλεφαρίτιδα.
   Η λήψη Ω-3 και λινελαίου, όχι μόνο βοηθάει την μείωση των υποτροπών αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τα μάτια σας θα παρουσιάζουν μικρότερη φλεγμονή και δεν θα πονάνε τόσο το πρωί.
  • Θερμότητα – Mαλάξεις
   Η θερμότητα βοηθάει να ανοίξουν οι πόροι των αδένων, ουσιαστικά ‘λιώνοντας’ το λάδι οπότε μπορεί να κυλάει ελεύθερα (η φυσιολογική διαδικασία σε όσους δεν παρουσιάζουν βλεφαρίτιδα). Βοηθάει επίσης, να μαλακώσουν οι εκκρίσεις στις βλεφαρίδες και στα βλέφαρα. Η καλύτερη μέθοδος είναι με ειδική μικρή θερμοφόρα (κύστη/σακούλα) η οποία να περιέχει σπόρους, δημητριακά ή ειδικό gel. Οι ειδικές θερμαινόμενες κύστεις διατηρούν τη θερμότητά τους για περισσότερο και παρέχουν σταθερή θερμότητα που είναι η καλύτερη αγωγή.
   Θερμαίνουμε την ειδική ‘θερμοφόρα’ στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό. Ξαπλώνουμε ανάσκελα και τοποθετούμε την θερμοφόρα για 5 λεπτά πάνω στο κλειστό βλέφαρο. Την αφαιρούμε και κάνουμε απαλές μαλάξεις προς το χείλος του βλεφάρου. Μπορούμε να το επαναλάβουμε για άλλα 10 λεπτά στο κάθε βλέφαρο και να επαναλάβουμε στην συνέχεια και τις μαλάξεις. Μπορεί σε αυτό το σημείο, να αρχίσουμε να νιώθουμε τις λιπαρές ουσίες να απομακρύνονται και τα μάτια μας να είναι ήδη πιο καθαρά και χωρίς ενόχληση.
   Εναλλακτική λύση είναι οι ζεστές κομπρέσσες.

  • Καθαριότητα
   Τα βλέφαρα είναι ευαίσθητα. Για την υγιεινή τους απαιτούνται απαλοί καθαριστικοί παράγοντες με ουδέτερο pH. Τα ειδικά μαντηλάκια αποτελούν μία κατάλληλη λύση. Απαλά γλιστρήστε το μαντηλάκι, πάνω στο βλέφαρο, από έσω προς έξω. Καθαρίστε πάνω και κάτω βλέφαρο. Στην συνέχεια, ξεπλύνετε με άφθονο καθαρό νερό.
  • Περίληψη αντιμετώπισης βλεφαρίτιδας
   1. Θερμότητα με ειδική θερμοφόρα ή κομπρέσσες 5 λεπτά στον κάθε οφθαλμό
   2. Μαλάξεις προς το χείλος του βλεφάρου
   3. 10 λεπτά επανάληψη εφαρμογής θερμότητας στον κάθε οφθαλμό
   4. Μαλάξεις
   5. Καθαρισμός -απαλά-, με ειδικό μαντηλάκι
   6. Πλύσιμο με καθαρό νερό
   Επανάληψη πρωί – βράδυ για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός ή έως μειωθούν σημαντικά τα συμπτώματα.